Med regeringens og Dansk Folkepartis finanslovsaftale kommer flere tusinde unge hvert år til at vinke farvel til eller udskyde deres drømmestudie – og kommer dermed til at virke som en bremse på vækst og udvikling

Regeringen og DF er i dag blevet enige om en finanslov for 2019, som blandt andet vil spare mellem 8 og 13 millioner kroner årligt på de såkaldte gymnasiale suppleringskurser (GSK), hvor unge, på enkeltfags-basis, kan tage de fag og eksaminer, de mangler for at komme ind på drømmeuddannelsen.

Den foreslåede besparelse hentes ved at skære i klasseundervisningen, så 37 procent af GSK-undervisningen fremover kommer til at foregå via fjernundervisning. For størstedelen af fagenes vedkommende er der dog tale om, at helt op til 75 procent skal foregå via fjernundervisning. Dermed kan regeringen spare penge på både lønninger og bygninger.

Flere vil falde fra uddannelsen
”Fjernundervisning er en fremragende undervisningsform, hvis det tilrettelægges klogt og skræddersyes den enkeltes behov, men det egner sig ikke til korte intensive GSK-forløb, som eksempelvis strækker sig over en sommerferie. Forestil dig at skulle lære tysk på fire uger, hvoraf tre af ugerne foregår hjemme foran computerskærmen,” siger Verner Rylander-Hansen, formand for Danske HF & VUC – Lederne.

Flere VUC’er har allerede erfaringer med at tilbyde fjernundervisning på GSK, men med begrænset succes. Aarhus HF & VUC, som er landets største udbyder af GSK, har for eksempel tidligere forsøgt sig med fjernundervisning på GSK, men er gået væk fra det igen, da for mange studerende faldt fra uddannelsen.

På baggrund af disse erfaringer vurderes det, at op til 2500 i VUC-sektoren hvert år vil falde fra et GSK-forløb og dermed blive forsinket i at komme i gang med en videregående uddannelse. I bedste fald et halvt eller helt år og med risiko for at falde helt ud af uddannelsessystemet.

En bremse på vækst og udvikling
En besparelse på mellem 8 og 13 mio. kr. årligt lyder måske ikke af meget, men det skal ses i lyset af, at VUC over de sidste tre år allerede er blevet besparet med 850 mio. kr. Besparelser der kan mærkes i undervisningen, da alle skal løbe hurtigere. Det giver mindre tid til den enkelte kursist.

Med de fortsatte generelle besparelser på 2 procent og den konkrete besparelse på GSK-forløbene vil man her og nu finde lidt penge til statskassen, men prisen er høj for samfundet, siger Ulla Koch, formand for Danske HF & VUC – Bestyrelserne:

”Besparelserne på GSK betyder konkret, at færre unge vil komme i gang med en uddannelse. De samlede besparelser på vores sektor gør det sværere for VUC at bidrage til mobilitet og sammenhængskraft i vores samfund ved at uddannelse og kompetenceudvikling er en mulighed for alle. En udvikling der i min optik ikke understøtter vækst og udvikling, men virker lige modsat.”

For uddybning og yderligere kommentarer:
Verner Rylander-Hansen, 60 40 35 00, vr@koldinghfogvuc.dk
Ulla Koch, 29 74 10 51, ullawintherkoch@gmail.com