Pressemeddelelse udsendt den 31. august 2018.

Fjernundervisning vil få mange unge til at falde fra, siger VUC-formand

”Det vil fungere som en stopklods for rigtig mange unge og dermed spænder regeringen i virkeligheden ben for sin egen fremdriftsreform.” Formanden for Danske HF og VUC, Verner Rylander-Hansen, er ikke udelt begejstret for regeringens forslag om, at fremtidens gymnasiale suppleringskurser i højere grad skal tages via fjernundervisning.

Regeringen har, i sit udspil til finanslov for 2019, lagt op til at spare mellem 8- og 13 millioner kroner årligt på de såkaldte gymnasiale suppleringskurser (GSK), hvor unge, på enkeltfags-basis, kan tage de fag og eksaminer, de mangler for at komme ind på drømmeuddannelsen. Besparelsen bliver hentet ved at skære i klasseundervisningen, så 37 procent af GSK-undervisningen fremover kommer til at foregå via fjernundervisning. For størstedelen af fagenes vedkommende er der dog tale om at helt op til 75 procent skal foregå via fjernundervisning. Dermed kan regeringen spare penge på både lønninger og bygninger.

”Problemet er blot, at fjernundervisning ikke er for alle. Fjernundervisning kræver, at de unge er top-motiverede og ekstremt disciplinerede. Og det gælder specielt, hvis de skal nå at tage deres suppleringsfag i løbet af en fem-ugers sommerferie – umiddelbart inden de starter på deres videregående uddannelse”, forklarer Verner Rylander- Hansen.

Flere vil falde fra
”På den baggrund er jeg overbevist om, at regeringens forslag vil medføre, at flere unge vil falde fra. Det betyder, at de kommer til at vente et halvt- eller et helt år før de kan starte på en videregående uddannelse, simpelthen fordi de er nødt til at gå en anden vej og supplere deres eksamen via HF-enkeltfag med traditionel klasseundervisning.”

Formanden for VUC-bestyrelserne, Ulla Koch, finder ligeledes regeringens udspil uheldigt.

”Det er endnu et vidnesbyrd om regeringens ensidige spare-dagsorden. Vi er i forvejen belastet af omprioriteringsbidraget, som tvinger vores skoler til at barbere to procent af det samlede budget hvert evig eneste år. Det har allerede bragt en række mindre VUC’ere i knæ; Alligevel vælger regeringen at stramme skruen yderligere.

Og det kommer ikke blot til at gå ud over de pressede skoler i vores sektor, men i høj grad også kvaliteten af undervisningen og dermed også de studerende”, fastslår Ulla Koch.

 

For uddybning og yderligere kommentarer:
Verner Rylander-Hansen, 60 40 35 00, vr@koldinghfogvuc.dk
Ulla Koch, 29 74 10 51, ullawintherkoch@gmail.com

For andre henvendelser:
Kirsten Preisler, sekretariatschef Danske HF & VUC, 53 54 07 79, kpr@vuc.dk