Pressemeddelelse udsendt den 1. marts 2017.

Ny opgørelse fra VUC viser, at 18.000 unge fra 18 til 30 år risikerer at miste deres voksenuddannelsestilbud, hvis Stefan Hermanns nye ungdomsskole bliver realiseret. Det bekymrer VUC, der opfordrer regeringen til at finde en løsning, så unge over 18 fortsat kan få et voksentilbud. ”Vi skal behandle unge over 18 som voksne,” understreger formanden for VUC.

VUC-sektoren har set på tallene. Og de viser, at indførelse af Hermanns nye ungdomsskole vil få den konsekvens, at 18.000 over 18 ikke længere vil kunne få et reelt voksenuddannelsestilbud.

”Vi skal behandle unge over 18 som det de er – voksne! De skal være i et miljø med andre voksne og mødes med forventninger og fleksibilitet. De skal ikke placeres i en ungdomsskole. Det er dybt problematisk, at ekspertudvalget vil give det samme tilbud til den 16-årige og den 29-årige. Det er afgørende, at alle voksne over 18, der er uddannelsesparate skal have tilbudt et reelt voksenuddannelsestilbud, ” siger Verner Rylander-Hansen i en kommentar til anbefalingerne fra Stefan Hermanns ekspertgruppe om at oprette ét samlet ungdomsuddannelsestilbud.

VUC-formanden er bekymret for, at vi kommer til at behandle voksne som børn:

”Ni ud af ti voksenuddannelses-kursister på VUC kommer ind af døren af helt egen vilje, fordi de har brug for og er klar til at opkvalificere sig til videre uddannelse eller beskæftigelse. Den store gruppe skal vi ikke tale ned til eller mase ind i den nye ungdomsskole.”

Behold voksenuddannelse til voksne og stram op på vurderingen af uddannelsesparathed
VUC-sektoren bakker op om forslaget om at etablere en ny ungdomsskole for de svageste unge, men peger på, at en meget stor gruppe målrettede unge over 18 vil blive ramt, hvis regeringen gennemfører anbefalingerne, som de er nu.

”Vi skal fortsat tilbyde voksne over 18 en kompetencegivende uddannelse i et voksenfagligt miljø. Vi er bekymrede ved udsigten til, at man fjerner det almene voksentilbud fra de faglige voksenuddannelsesmiljøer på VUC-skolerne. Og vi mener, at man på den måde risikerer, at gruppen fra 18-30 år vil stå med intet eller et meget ringere uddannelsestilbud”, sigerVerner Rylander Hansen, formand i danske VUC’ers Lederforening.

VUC-sektoren har en række forslag til, hvordan man kan sikre et bedre tilbud til de svageste unge, uden at det går ud over de unge og voksne over 18, der har behov for voksenuddannelse:

  • Uddannelsesparathedsvurderingen styrkes med nationale standarder for, om de unge er parate til en voksenuddannelse.
  • VUC’s kursister får tre forsøg til at gennemføre sine fag på AVU, så ingen sidder fast i uddannelsessystemet.
  • Et tættere samarbejde mellem institutioner og kommuner skal styrke sikkerhedsnettet for de svageste unge.

VUC ser frem til den kommende debat med politikerne.

Kontakt for yderligere kommentarer eller citater:
Lederforeningen for VUC: Formand, Verner Rylander-Hansen 6040 3500
Næstformand, Peter Zinckernagel 4015 6505

Kontakt for yderligere fakta og cases:
Presseansvarlig Eva Åkerman, VUC, 2210 1725
Faglig konsulent Morten Brock, 6068 2048

Tallet (18.000) er baseret på egne beregninger og konkluderet pba. af over halvdelen af avu’s kursist-volumen i kursusåret 2016-17.

Se VUC’s Facebookside:
facebook.com/vuc.dk