Af Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening og Tue Sanderhage, formand for Danske HF & VUC
Hf-enkeltfag er skræddersyet til voksne, der vil tage en gymnasial uddannelse. Det er et vigtigt uddannelsestilbud for en gruppe unge voksne og voksne, der har behov for omskoling, som har mødt bump på vejen, har udfordringer som for eksempel en diagnose eller først er blevet klar til en gymnasial uddannelse lidt senere i livet.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye har foreslået en ny ungdomsuddannelse, epx, som skal være erhvervs- og professionsrettet. Det betyder, at der om få år ikke vil være en toårig hf, som vi kender den i dag. Uden toårig hf er hf-enkeltfag den eneste reelle mulighed for voksne, der vil tage en gymnasial uddannelse. Men hvad betyder det for hf-enkeltfag, hvis den toårige hf om lidt er fortid?
Mattias Tesfaye præsenterede tirsdag regeringens gymnasieudspil, der også vil få konsekvenser for voksnes adgang til gymnasial uddannelse.
Ministeren gav i et interview i Gymnasieskolen den 27. juni udtryk for, at han er optaget af, at voksne også fremover kan tage gymnasiale fag, for eksempel som en fagpakke, der fører til pædagoguddannelsen. Det er vi helt enige i.
For selvom om ungdomsuddannelserne bliver ændret, vil der stadig være et stort behov for hf-enkeltfag. I dag tager flere end 20.000 danskere hvert år hf-enkeltfagå HF & VUC.
Det er blandt andet den 40-årige håndværker, som ikke længere kan arbejde i sit fag og har brug for at blive omskolet. Det er den enlige mor, der drømmer om at blive pædagog, men mangler nogle fag for at komme i gang og skal få uddannelse, job og børn til at gå op i en højere enhed. Det er den 18-årige, der er faldet fra gymnasiet, men som ikke har lyst til at gå sammen med 15-årige igen.
Alle tre kursister har brugt hf-enkeltfag for at komme videre i livet. De er blot nogle af de omkring en million danskere, der har været forbi et HF & VUC, blandt andet for at tage en voksenuddannelse som hf-enkeltfag.
At vi har en voksenuddannelse som hf-enkeltfag af høj kvalitet er ikke kun vigtigt for den enkelte, men for hele vores samfund. Omkring en tredjedel af dem, der tager hf-enkeltfag, tager efterfølgende en professionsuddannelse. Af de tre i det ovenstående eksempel er de to i gang med en professionsuddannelse i dag.
Men det er ikke bare afgørende, at vi har en voksenuddannelse på gymnasialt niveau af høj kvalitet, det er også vigtigt, at uddannelsen findes i hele landet.
Vi ved, at nogle af de målgrupper, der i dag tager hf-enkeltfag, har sværere ved at rejse langt efter uddannelse. Det er ikke, fordi de ikke vil, men fordi de har andre forpligtelser, som for eksempel børn og arbejde ved siden af uddannelsen. For andre betyder deres diagnose eller handicap, at det kan være svært at tage til nabobyen for at følge undervisning. Det vil være et tab for både dem og vores samfund, hvis de bliver udelukket for at tage en uddannelse, fordi den ikke bliver udbudt geografisk bredt i landet.
Derfor bør der også i fremtiden findes voksenuddannelse på gymnasialt niveau som hf-enkeltfag i hele landet.
Vi vil opfordre ministeren og de politikere, der snart skal til at forhandle regeringens udspil til at være lige så opmærksomme på hf-enkeltfag. Den er en essentiel del af vores uddannelsessystem, hvis flere skal tage en uddannelse.
Debatindlægget blev bragt i Kristeligt Dagblad den 8. oktober 2024.