Gode studiemiljøer er værd at samle på

29. jul 2024

Af Pernille Brøndum, formand for Danske HF & VUC

På HF & VUC har vi igennem mange år udviklet et studiemiljø med plads til mennesker med vidt forskellige baggrunde og behov på deres vej igennem uddannelse. En af de unge er Ida Raagel Larsen, der den 30. juni fortalte i Jyllands-Posten, hvor stor betydning HF & VUC havde haft for hende. Vi mener, at gode studiemiljøer er helt essentielt, hvis flere som Ida skal blive klar til uddannelse og arbejdsliv.

Gode studiemiljøer som dem, vi i dag har på HF & VUC, er ikke noget, vi er kommet sovende til. Det er heller ikke noget, man ”bare” kan flytte rundt på.

Det skal børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og undervisningsordførerne være opmærksomme på, når de skal drøfte regeringens kommende udspil til en ny ungdomsuddannelse.

Vi forstår godt behovet for at lave en ny ungdomsuddannelse, der kan pege i retning af både erhvervsuddannelserne og professionsuddannelserne, men det bekymrer os, at de unge mister et virkeligt velfungerende studiemiljø, hvis man vælger ikke at bygge videre på de eksisterende studiemiljøer.

Ifølge eleverne er det inkluderende og mangfoldige studiemiljø en af styrkerne ved HF & VUC. Det fortalte de selv, da Center for Ungdomsforskning (CeFU) undersøgte kulturen på HF & VUC i 2020.

Det optimale er at bygge videre på succeserne, på det, vi ved, fungerer. Derfor foreslår vi, at en ny ungdomsuddannelse placeres på HF & VUC.

På HF & VUC har vi mange års erfaringer med at arbejde med en bred målgruppe. På vores HF-uddannelser er der både plads til dem, der kommer direkte fra 9. klasse, dem, der har adhd, autisme eller et andet handicap, dem, der er faldet fra andre uddannelser, og til voksne, der vil skifte spor i arbejdslivet og har brug for en ny uddannelse. Børne- og Undervisningsministeriet har allerede placeret syv af de ni særlige HF ASF-klasser målrettet elever med autisme hos HF & VUC. Det er ikke en let opgave at udvikle et studiemiljø, der kan rumme alt det. Men det er vigtigt, at vi gør det, for ellers er der en stor gruppe, der bliver hjemløse i uddannelsessystemet. Det har vi som samfund ikke råd til.

Noget af det, vi har gjort på HF & VUC, er at udvikle vores HF-uddannelser. HF er fleksibel og kan tilpasses både målgrupper og de uddannelser, de skal føre videre til. Det betyder, at vi i dag har en bred vifte af HF-tilbud, for eksempel HF Ordblind, HF Inklusion og på HF-enkeltfag etårige uddannelsespakker målrettet pædagogstudiet og andre professionsuddannelser. Der er altså både plads til dem, der vil tage en HF på normeret tid, har brug for ekstra tid eller vil hurtigst muligt igennem til en videregående uddannelse.

De målgrupper, vi arbejder med i dag på HF & VUC, forsvinder ikke. Derfor er det vigtigt, at en ny ungdomsuddannelse kan inkludere dem alle – både de helt unge og de lidt ældre, der har mere med i bagagen. Det kræver et stærkt studiemiljø med plads til mangfoldighed.

Lad os bruge den viden og de erfaringer, vi har på HF & VUC, til at udvikle og bygge videre på de enestående studiemiljøer, der findes rundtom i landet i dag, og som den nye ungdomsuddannelse får brug for. Vi skal have flere som Ida med på uddannelsesvognen.

Debatindlægget blev bragt i Jyllands-Posten den 10. juli 2024.

Seneste nyheder
Flere unge kommer i uddannelse, hvis vi fjerner tre benspænd

Flere unge kommer i uddannelse, hvis vi fjerner tre benspænd

Af Pernille Brøndum, formand for Danske HF &VUC, og Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer Der skal gøres en indsats for de cirka 43.000 unge, som falder mellem to stole og ikke har job eller uddannelse. 40 procent af disse unge har et...

Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Birgit Lise Andersen blev den 18. april valgt til formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne). Hun vil arbejde for endnu bedre uddannelser og mere data i bestyrelsesarbejdet. Hvad ser du frem til i dit virke som formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)? Jeg...

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Der bor færre på landet end i byerne. Men derfor behøver uddannelsestilbuddene ikke at være ringere. Det var et af de budskaber, der blev fremført på VUC Årsmøde 2024. Få busserne tilbage på vejene! Det var en af de vigtigste pointer, da Mette Pless, Ph.d. og...