”De fleste kommer til at hade mig”: Mattias Tesfaye gør klar til ny ungdomsuddannelse

23. apr 2024

På VUC Årsmøde 2024 gav børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye et lille indblik i den gryderet af en ungdomsuddannelse, han er ved at kokkerere.

En gryderet bestående af hf, hhx, eux og 10. klasse. Det var ingredienserne, som børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye tilsyneladende kokkerer med.

Der var stor spænding i salen på Hotel Nyborg Strand, da ministerbilen susede forbi de store ruder på vej ind til VUC Årsmøde 2024 den 18. april. Forventningerne var høje, og de blev – i hvert fald næsten – indfriet.

Ministeren var knap nået op på scenen, før han løftede en lille smule for sløret for fremtidens ungdomsuddannelser:

”Der kommer til at ske noget, og de fleste kommer til at hade mig,” sagde Mattias Tesfaye, da han blev spurgt ind til arbejdet med en ny ungdomsuddannelse.

”Men jeg håber også, at I vil sove på det og tænke over mellemregningerne, før I skyder det ned.”

Det er knap et år siden, at Reformkommissionen præsenterede deres bud på en ny ungdomsuddannelse, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Deres bud – hpx – har været god inspiration, men Mattias Tesfaye slog fast, at han og regeringen har bevæget sig væk fra Reformkommissionens forslag.

”Vi har hf, hhx, EUX og 10. klasse i gryden, og så må vi se, hvad der kommer op. Men det bliver ikke som Nina Smith foreslog det,” sagde Mattias Tesfaye.

Selvom gryden er sat over, var kun bittesmå smagsprøver, ministeren kunne servere på årsmødet. Han fortalte blandt andet, at et centralt princip vil være, at den nye ungdomsuddannelse ikke skal lukke døre for de unge eller forringe vejen til professionsuddannelserne. Og så vil ministeren ikke have flere ungdomsuddannelser. Kommer der en ny ungdomsuddannelse, skal en anden væk.

Formand for Danske HF & VUC, Pernille Brøndum, og den nyvalgte formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne), Birgit Lise Andersen, var begge på scenen med Mattias Tesfaye. Det var ikke alle småbidder, som de to formænd var lige glade for at smage på. Selvom ministeren sagde, at hf er den vigtigste klods i det hus, han er ved at bygge, var der lidt skepsis at mærke i Pernille Brøndums stemme:

”Det vi kan på VUC er noget særligt. Vi har et særligt miljø og nogle særlige kompetencer. Det vil være ærgerligt at se uddannelserne på VUC som Duploklodser, der kan puttes ind forskellige andre steder,” sagde hun.

Hvad der kommer ud af ministerens gryderet, er endnu ikke klart, men ministeren kunne sige så meget som, at der vil komme noget i løbet af 2024, og at skal koges færdigt i fællesskab.

Pernille Brøndum, formand for Danske HF & VUC, i samtale med Mattias Tesfaye, børne- og undervisningsminister.

Seneste nyheder
Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Birgit Lise Andersen blev den 18. april valgt til formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne). Hun vil arbejde for endnu bedre uddannelser og mere data i bestyrelsesarbejdet. Hvad ser du frem til i dit virke som formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)? Jeg...

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Der bor færre på landet end i byerne. Men derfor behøver uddannelsestilbuddene ikke at være ringere. Det var et af de budskaber, der blev fremført på VUC Årsmøde 2024. Få busserne tilbage på vejene! Det var en af de vigtigste pointer, da Mette Pless, Ph.d. og...

HF&VUC NORD vinder årets uddannelsespris

HF&VUC NORD vinder årets uddannelsespris

VUC Uddannelsespris 2024 blev overrakt under årsmødet, og i år var det HF&VUC NORD, der kunne tage prisen med hjem. Stærkt samarbejde mellem undervisere, nærværende aktiviteter på et højaktuelt tema og et stærkt fokus på elevernes læring, tilegnelse af...