Hf på VUC er en vigtig vej til velfærdsuddannelserne

13. nov 2023

Hele 90 procent af kursisterne er enten i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse to år efter, de har afsluttet deres hf-uddannelse på VUC. Og rigtig mange vælger at søge mod de stærkt efterspurgte professionsuddannelser til velfærdsområdet, viser en dugfrisk analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Danske HF & VUC og Gymnasieskolernes Lærerforening.

Analysen er opsigtsvækkende og bekræfter VUC’s store succes, understreger formændene for de to organisationer.

”De nye tal bekræfter, hvad vi hele tiden har sagt. VUC hjælper rigtig mange unge og voksne med tidligere afbrudte uddannelser og lavere karakterer fra grundskolen videre i uddannelse og job. Det er en ren vinderposition for den enkelte og for samfundet. De færdiguddannede hf’ere fra VUC søger i stor stil mod de stærkt efterspurgte velfærdsuddannelser til pædagoger, socialrådgivere, sygeplejersker og folkeskolelærere”, fastslår Pernille Brøndum, forkvinde for Danske HF & VUC.

Også Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, er begejstret for analysen og perspektiverne i den.

”Vi ser, at de offentlige finanser forbedres med cirka 250.000 – 300.000 kroner om året, når man løfter en ung kontanthjælpsmodtager uden uddannelse til beskæftigelse gennem en faglært uddannelse eller en professionsbacheloruddannelse. Det bør være tale, som politikerne kan forstå, siger Kepler.

Begge formænd undrer sig over, at der ikke er større politisk vilje på Christiansborg til at støtte de succesrige VUC’er    og understreger, at hvis der ikke snart kommer en økonomisk håndsrækning, risikerer flere af de mest udfordrede afdelinger at måtte dreje nøglen om.

”Vi håber, at denne analyse kan bidrage til at finde de nødvendige midler til at styrke og bevare en sektor, der gør så stor en forskel for velfærden, på både kort og længere sigt. Alt andet vil være en katastrofe uddannelsespolitisk”, understreger Brøndum og Kepler samstemmende.

Analysens hovedkonklusioner

Hf-kursisterne har i højere grad en gennemsnitlig ungdomsårgang ufaglærte forældre, lavere karakterer i dansk og matematik fra grundskolen, og mange har tidligere påbegyndt en ungdomsuddannelse, men er faldet fra.

Hf-kursister bor mere geografisk spredt end en typisk ungdomsårgang. Flere bor i oplands- og provinskommuner, og færre bor i hovedstads- og storbykommuner sammenlignet med en typisk ungdomsårgang.

To år efter afsluttet hf-uddannelse fra VUC er 90 pct. i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse, og færre modtager overførselsindkomster end før tilgang til hf-uddannelserne.

De store professionsuddannelser til velfærdsområdet – pædagog, socialrådgiver, lærer og sygeplejerske – er populære. Efter en 2-årig hf-eksamen eller en hel hf-enkeltfagseksamen læser 20 pct. videre på en af de fire store velfærdsuddannelser. Blandt kursister med en uddannelsespakke læser 40 pct. videre på en af de store velfærdsuddannelser.

De offentlige finanser forbedres med cirka 250.000 – 300.000 kr. om året, når man løfter en ung kontanthjælpsmodtager uden uddannelse til beskæftigelse gennem en faglært uddannelse eller en professionsbacheloruddannelse.

Læs hele analysen her

Læs omtale af analysen i Fagbladet Gymnasieskolen her

Seneste nyheder
HF&VUC NORD vinder årets uddannelsespris

HF&VUC NORD vinder årets uddannelsespris

VUC Uddannelsespris 2024 blev overrakt under årsmødet, og i år var det HF&VUC NORD, der kunne tage prisen med hjem. Stærkt samarbejde mellem undervisere, nærværende aktiviteter på et højaktuelt tema og et stærkt fokus på elevernes læring, tilegnelse af...

Ny formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Ny formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Den 18. april var der generalforsamling i Danske HF & VUC (Bestyrelserne), hvor der blandt andet skulle vælges ny formand. Det var en særlig generalforsamling, der blev afholdt i Danske HF & VUC (Bestyrelserne) den 18. april 2024 på Hotel Nyborg Strand. Efter...

Bestyrelsen for Danske HF & VUC fortsætter med samme bemanding

Bestyrelsen for Danske HF & VUC fortsætter med samme bemanding

Den 18. april var der generalforsamling i Danske HF & VUC, hvor blandt andet den ene post som næstformand var på valg. Den 18. april 2024 blev der afholdt generalforsamling i Danske HF & VUC på Hotel Nyborg Strand. I år var to pladser i bestyrelsen på valg –...