Vi skal have mål for de voksne

25. aug 2021

Af Pernille Brøndum, formand for Danske HF & VUC og rektor for Nordvestsjællands HF & VUC

Tirsdag går statsminister Mette Frederiksen på talerstolen på en stor konference i Fredericia og taler om pejlemærkerne for ”Fremtidens Danmark”. Et flittigere, dygtigere og ansvarligere Danmark. Den plan ser vi frem mod med spænding.

Når vi skal se på fremtidens Danmark, skal vi huske de voksne. Alt for mange voksne står fortsat uden for arbejdsmarkedet. Nina Smith og kommissionen for 2. generationsreformer peger i første delrapport på, at 20 procent af de 25-årige står uden anden uddannelse end grundskolen. I dag er der 190.000 voksne, som ikke har fodfæste på arbejdsmarkedet. De er langtidsledige, ikke-job-parate på kontanthjælp, syge eller på en anden type ordning. De har det til fælles, at de er endt på ydelser, der egentligt var tænkt som midlertidige, men ikke er kommet videre eller i gang igen af forskellige årsager. Tænk, hvis de havde taget en uddannelse tidligere i forløbet? Så havde deres tilknytning til arbejdsmarkedet måske set anderledes ud i dag, for det er et problem, at så mange danskere ikke har en uddannelse.

Politikerne har i mange år forsøgt at løse problemet ved at investere i ungdomsuddannelserne. Stort set alle investeringer i uddannelse siden 1990’erne er blevet brugt på unge under 35 år. Det er forventeligt, for uddannelsessystemet er bygget op på en måde, så de fleste gerne skulle være igennem, inden de er fyldt 30 år, hvorefter de skal ud på arbejdsmarkedet. Men hvad med dem, som ikke kom på uddannelsestoget i første omgang?

190.000 er alt for mange, der i længere perioder står uden for arbejdsmarkedet. De skal omskoles og opkvalificeres, så de er i stand til at tage en uddannelse og komme i job. De voksne er også en del af løsningen, og vi er klar til i uddannelsessektoren at hjælpe dem videre. I dag er der et mål om, at tæt på alle unge skal tage en ungdomsuddannelse. Skal vi ikke også have en politisk målsætning om, at flere voksne skal have gennemført en uddannelse som for eksempel 45-årig? Så vi kan sikre, at vi hjælper alle dem, der står uden for arbejdsmarkedet i dag. Det gavner både den enkelte og hele vores samfund.

Ved at have ambitioner for de voksnes uddannelsesniveau vil vi have et bedre udgangspunkt i forhold til at motivere dem, der måske ikke er gået den lige vej gennem uddannelsessystemet, eller som først har været klar til at tage en uddannelse senere i livet. Og mon ikke vi havde været bedre til at integrere de langtidsledige voksne på arbejdsmarkedet, hvis vi havde haft lige så høje ambitioner for voksnes uddannelse, som vi har for ungdomsårgangene?

Vi skal have fremtidssikret vores arbejdsmarked, og her er de voksne og VUC’erne en del af løsningen. Vi er en del af fremtidens Danmark.

Debatindlægget blev bragt på Altinget Uddannelse den 24. august 2021.

Seneste nyheder
Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Q & A: Mød den nye formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)

Birgit Lise Andersen blev den 18. april valgt til formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne). Hun vil arbejde for endnu bedre uddannelser og mere data i bestyrelsesarbejdet. Hvad ser du frem til i dit virke som formand for Danske HF & VUC (Bestyrelserne)? Jeg...

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Bedre transport er afgørende for unges uddannelse på landet

Der bor færre på landet end i byerne. Men derfor behøver uddannelsestilbuddene ikke at være ringere. Det var et af de budskaber, der blev fremført på VUC Årsmøde 2024. Få busserne tilbage på vejene! Det var en af de vigtigste pointer, da Mette Pless, Ph.d. og...